Articole

Tulburarile frecvent intalnite in societatea moderna

Tulburarile frecvent intalnite in societatea moderna

           In ziua de astazi societatea a evoluat in asa masura incat oamenii sunt asaltati si se confrunta cu o multitudine de probleme de ordin social, material, existential, in fata carora multi  se simt neputinciosi si fara solutii.           

            In contextul unei vieti agitate intr-o societate la fel de agitata si haotica in cadrul careia fiecare membru lupta pentru supravietuire si unii pentru depasirea propriilor conditii, isi fac locul- din pacate- o serie de tulburari, cum ar fi: tulburarile depresive, anxioase, atacurile de panica, fobiile, tulburarile de stres post-traumatic, tulburarile de dinamica sexuala, anorexia, bulimia nervoasa  etc.

Read more: Tulburarile frecvent intalnite in societatea moderna

Tulburarile anxioase

Tulburarile anxioase

Acest gen de tulburari sunt destul de numeroase, dar voi detalia doar o parte dintre ele si anume pe cel mai des intalnite ca manifestare in zilele noastre.

Anxietatea  generalizata

Ce este anxietatea generalizata?

Lumea in care traim ne expune aproape zilnic la diverse situatii stresante(potential anxiogene), situatii in fata carora ne declaram tensionati, nelinistiti, anxiosi. Aceste trairi nu sunt altceva decat raspunsuri  la stresul cotidian si sunt normale.

Read more: Tulburarile anxioase

Violenta in randul tinerilor

Violenta in randul tinerilor

       Violenta si actele violente au existat de cand lumea, asta nu mai reprezinta ceva nou pentru nimeni. Este drept ca acum o suta de ani, de exemplu, procentul actelor violente era mult mai scazut fata de perioada actuala.

Cauzele actuale ale comportamentelor violente

Un rol decisiv in promovarea violentei si a actelor violente in prezent il au, fara echivoc, aproape toate canalele TV. Nu trebuie decat sa deschizi televizorul si te trezesti invadat de o multime de emisiuni , telenovele mioritice, filme seriale si artistice cu incarcatura violenta. Nu o sa ma apuc sa dau acum exemple, deoarece  stim exact despre ce e vorba. Bineinteles ca unii “specialisti” ar spune ca toate aceste emisiuni au afisate  “buline” si atentionari asupra gradului, sa-i spunem,” de periculozitate”; de exemplu: “ dupa 14 ani cu acordul parintilor or familia”, “interzis minorilor sub 18 ani”  etc; sau ca oricine e liber sa schimbe canalul, in realitate, nu e chiar asa si o sa vedeti de ce

Read more: Violenta in randul tinerilor

Fobiile

Fobiile

 

                 Ce sunt fobiile?

        Fobiile pot fi definite ca fiind niste frici, temeri  irationale in legatura cu diverse obiecte, animale; situatii care  sunt nepericuloase in general dar care, totusi, determina pacientii fobici sa le evite, desi multi dintre ei constientizeaza ca acestea nu reprezinta niciun pericol.

Fobiile  fac parte si ele, cum spuneam si intr-un articol precedent, din marea familie a tulburarilor anxioase. Diferenta dintre, de exemplu,  anxietatea generalizata  si fobii este urmatoarea: prima este definita drept o teama, o frica exagerata in absenta unui obiect anume , in timp ce  fobiile  reprezinta teama sau frica de un obiect bine determinat; exemplu: frica/teama de inaltime,  apa, dentist, avion, injectii, obiecte ascutite, automobile, animale(caini,pisici, serpi, sobolani, insecte etc) sau frica de anumite spatii inguste cum ar fi ascensorul, aceasta frica numindu-se claustrofobie.  Alte tulburari fobice care pun mari probleme sunt fobia sociala si agorafobia; fobiile sunt destul de multe(la acest capitol literatura de specialitate nu duce deloc lipsa de imaginatie), dar toate la vremea lor.

Read more: Fobiile

Infidelitatea-mai actuala ca oricand

Infidelitatea-mai actuala ca oricand

 

Inca din debutul articolului as indrazni sa spun ca infidelitatea exista de cand lumea, iar odata cu aparitia si celei mai vechi meserii, adica prostitutia, aceasta problema a infidelitatii s-a accentuat si s-a tot multiplicat pana in zilele noastre.

Acest subiect este unul destul de sensibil si la un moment dat s-ar putea sa fiu acuzat de atitudini partinitoare fata de femei sau barbati. Oricat de mult am vrea “sa aruncam pisica in curtea celuilalt”, nu putem face asta pentru ca psihologia barbatului este diferita de cea a femeii si atunci raportul procentual nu poate fi egal; in functie de situatie, balanta se va inclina cand de o parte  cand de alta, stabilindu-se in acest fel un procentaj inegal.

Read more: Infidelitatea-mai actuala ca oricand

Onanismul/masturbarea de la descoperire la abuz

Onanismul/masturbarea  de la descoperire la abuz

 

Onanismul sau masturbarea reprezinta o forma de autostimulare sexuala  care se intalneste in randul ambelor sexe. Initial este descoperita mult mai devreme decat s-ar crede si anume,  accidental inca din perioada copilariei timpurii. Mai tarziu, in perioada pubertatii, acest obicei  este mult mai des practicat deoarece intervine dezvoltarea glandelor si organelor  sexuale care creaza mediul propice pentru manifestarea onanismului/masturbarii. In aceasta perioada, tinerii puberi sau adolescenti sunt in multe din cazuri invatati de catre prieteni mai mari deprinderea acestui obicei, iar altii descopera accidental atunci cand se joaca, cu penisul ca aceasta forma de stimulare  le provoaca  senzatii placute.Deznodamantul se concretizeaza, evident, in ejaculare(la baieti).

Read more: Onanismul/masturbarea de la descoperire la abuz

Suicidul –criza psihologica/ urgenta psihiatrica

Suicidul –criza psihologica/ urgenta psihiatrica

 

 „Adevaratul sinucigas se sinucide dimineata”.(Dostoievski, „Demonii”)

Ce este sinuciderea?  

De obicei avem tendinta de a privi sinuciderea ca un act benevol, dar din punctul de vedere al celui care o comite, lucrurile stau altfel. Suicidul este vazut ca o ultima solutie, iar rezolvarea de probleme si cautarea de noi solutii sunt repere importante in psihoterapie.

Read more: Suicidul –criza psihologica/ urgenta psihiatrica

Singuratate in doi

Singuratate in doi

 

De ce se ajunge aici?                                 

 Iata si cateva  raspunsuri pe care le-am primit  de-a lungul timpului de la clientii mei: “ pur si simplu nu pot sa iau o decizie”; “ imi este tare frica de singuratate”; “ ma simt in siguranta, desi recunosc faptul ca imi doresc mult mai mult de atat”;” mi-e frica sa nu ma paraseasca”;  “ mi-e teama s-o iau din nou de la capat” ; “nu  mai am incredere in nimeni si nimic” etc etc si lista poate continua.

Read more: Singuratate in doi

Fericirea noastra cea de toate zilele

Fericirea noastra cea de toate zilele

 

Noi,  oamenii,  intelegem si vedem fericirea in moduri diferite.Nu o sa caut sa pledez acum  in favoarea conceptului de fericire in sens filosofic sau religios, deoarece ar fi un pic nerealist. Acestea sunt deziderate pe care putini oameni isi propun sa le atinga, datorita faptului ca sunt foarte  complexe. Cei foarte putini care isi propun asa ceva sunt,  dupa parerea mea,  oameni cu totul speciali, dedicati unor scopuri inalte, oameni cu un profil psiho-moral deosebit.

Read more: Fericirea noastra cea de toate zilele

Dragostea, un sentiment inaltator sau un concept perimat

Dragostea, un sentiment inaltator sau un concept perimat

 

                                                                         “Daca dragoste nu e…, NIMIC nu e”. Marin Preda

Mai este AZI  dragostea considerata un sentiment sublim in lumea in care traim? Sau omul s-a golit de tot ce avea mai uman in el sub presiunea banului?Sunt, evident, intrebari retorice.

Dragostea este un sentiment hipercomplex care nu poate fi redus la satisfactiile de moment ale unui act sexual.  Adevarata armonie in dragoste rezida din intelegerea si increderea reciproca din partea ambilor parteneri, din dovezile de atentie si tandrete, din afectele si gandurile curate si alese, din compatibilitatea principiilor si idealurilor de viata. Daca toate aceste elemente nu sunt prezente, nu se prea poate vorbi de dragoste, ci doar de ideea de dragoste. Elementele amintite mai sus fac  dragostea sa capete un rol inaltator si creator, iar in final sa conduca la sublimarea spiritului.

Read more: Dragostea, un sentiment inaltator sau un concept perimat

Page 2 of 3

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top