Articole

Disfunctiile sexuale feminine

Disfunctiile sexuale feminine

In cele ce urmeaza ne vom focaliza in principal pe anumite trasaturi de nuanta, de substrat, pentru a intelege mai bine ce se ascunde in spatele acestor disfunctii sexuale, si mult mai putin pe enumerari, definitii, clasificari etc.

Foarte pe scurt : principalele disfunctii sexuale la femei sunt: frigiditatea, vaginismul, dispareunia.

Read more: Disfunctiile sexuale feminine

Depresia

Depresia

               Ce este depresia?

              Aceasta tulburare  poate fi definita- in sensul cel mai general- ca fiind o stare care pleaca de la o tristete moderata pana la o tristete de intensitate maxima, denumita  episod depresiv major.

             Depresia poate fi intalnita la toate varstele incepand cu copiii si terminand cu persoanele varstnice. In general, oamenii traverseaza pe parcursul vietii multiple situatii stresante cum ar fi: pierderea unei persoane dragi(decese), divorturi, pierderea locului de munca, despartirea de persoana iubita, esecul scolar si multe alte situatii pe care unii oameni le considera ca fiind insurmontabile si intolerabile. In multe din situatiile de mai sus unii oameni aleg si chiar reusesc sa treaca peste ele cu destula usurinta, acestia avand o structura de personalitate mai solida. Bineinteles ca in acest proces, respectivii oameni traiesc si sentimente de tristete, frustrare dar, moderate. Problema intervine atunci cand oamenii incep sa traiasca aceste sentimente disproportionat in raport cu situatiile create iar de aici pana la instalarea depresiei nu mai este decat un pas.

Read more: Depresia

Cuplurile swingers, un fenomen in crestere

Cuplurile swingers, un fenomen in crestere

 

Ce sunt aceste “cupluri swingers”?; de unde vin si ce vor?

 

Intai de toate, se cuvine sa clarificam termenul de swingers. Acest termen este un derivat al cuvantului englezesc “swinging”, care inseamna “leganat, balansat”;relatia practicata de aceste grupuri swingers este una  de schimb intre partenerii casatoriti, in vederea unor scopuri sexuale de grup;trebuie precizat faptul ca acest schimb se realizeaza cu acordul deplin al membrilor.

Read more: Cuplurile swingers, un fenomen in crestere

Cum ne crestem copiii

Cum ne crestem copiii

 

Toti oamenii atunci cand devin parinti, isi stabilesc niste scopuri clare privind cresterea si educarea propriilor copii. In afara de componenta sanatate, parintii doresc sa ofere copiilor lor  o crestere si o educatie cat mai buna posibil. De la stadiul de copil si pana la cel de adult autonom, este insa un drum lung si uneori extrem de complex si dificil. O conditie primordiala pentru tinerii parinti privind copiii, o reprezinta responsabilitatea cu care ii vor creste si educa pe cei mici.

Read more: Cum ne crestem copiii

Consideratii generale despre sexualitate

Consideratii  generale despre sexualitate

Diferentele dintre om si animal sunt enorme si nu mai trebuie sa insist in acest sens, omul este prin excelenta o entitate bio-psiho-sociala.

La animale componenta sexuala se rezuma exclusiv la instinct, pe cand la om ea comporta si alte “ingrediente”, sa spunem, cea mai importanta fiind componenta psihica, care la randul ei inglobeaza: sentimente, afecte, motivatie, temperament, principii morale, religioase (acolo unde e cazul) etc, toate acestea  se intrepatrund si se influenteaza reciproc sub umbrela personalitatii.

Read more: Consideratii generale despre sexualitate

Conflictul in cuplu

Conflictul in cuplu

 

Conflicte, in general, au existat de cand lumea si vor continua sa existe din varii motive, indiferent ca ne place sau nu; asa ca, bineinteles  nici cuplurile alcatuite din parteneri casatoriti sau nu, nu vor face exceptie.

Plecand de la premiza ca noi oamenii suntem entitati bio-psiho-sociale care interrelationam, ar fi culmea sa fim tot timpul de acord cu parerile, opiniile celuilalt. De ce? pentru ca- din fericire- nu suntem identici unul cu celalalt, ci fiecare suntem unici in felul nostru.Problema nu este aparitia sau existenta conflictului in cuplu, ci managerierea cu succes a respectivului conflict.Termenul de conflict in cuplu poate capata si denumiri mult mai specifice, cum ar fi: momente de criza, stres sau distres marital etc.

Read more: Conflictul in cuplu

Ce se intampla in cabinet

Ce se intampla in cabinet?       

  

Demersul psihoterapeutic

"Regula de aur: nimic si absolut nimic nu se poate rezolva fara acordul si participarea activa a pacientului."

Unui client (pacient) care vine pentru prima oara intr-un cabinet psihologic specializat in psihoterapie,i se explica sau ar fi de dorit sa i se explice faptul ca demersul terapeutic se desfasoara  cu participarea activa a celor doi “actori” principali si anume, psihoterapeutul si clientul .Sa presupunem ca pacientul a inteles acest lucru;mai departe, trebuie, sau ar fi de dorit sa se stabileasca intre psihoterapeut si client o relatie profunda de comunicare, denumita in continuare “alianta terapeutica”.Aceasta alianta  presupune o comunicare sincera si onesta din partea amandurora, in folosul expunerii si rezolvarii problemelor pacientului.Abia dupa aceasta etapa se poate trece la sedintele concrete de psihoterapie.Daca pacientul simte, constata ca terapeutul  nu este de aceeasi parte a baricadei si viceversa, intreg demersul psihoterapeutic este compromis, oricat de corect ar fi condus.

Read more: Ce se intampla in cabinet

Ce este psihologul

Ce este psihologul?

 

    Exista o multitudine de definitii in literatura de specialitate si, bineinteles ca nu le voi enumera aici, deoarece ar fi obositor. Ma voi opri totusi la una care mie personal imi place foarte mult:

  psihologul este acel fin observator al insusirilor, proceselor si mecanismelor intime sufletesti.

   El incearca sa rezolve cauza problemelor cu care se confrunta oamenii si nu efectul acestora. In demersul terapeutic el insoteste clientul catre descoperirea de noi strategii de adaptare si identificare a resurselor sufletesti, in vederea rezolvarii problemelor si gestionarii conflictelor interne. Toate acestea se realizeaza in contextul unui mediu securizant, psihologul folosind o serie de tehnici de comunicare specifice, tehnici pe care le voi detalia cu prilejul discutiilor ulterioare.

Ce este psihiatrul

Ce este psihiatrul?

    Spre deosebire de psiholog, care este instruit in cadrul unei facultati de Psihologie, psihiatrul este absolvent al unei facultati de Medicina cu specializarea Psihiatrie, deci este medic.

      Psihiatrul are in cea mai mare parte ca obiect de studiu si activitate sfera patologiei umane, adica se ocupa in proportie de 80% cu diagnosticarea si tratarea tulburarilor grave ale psihicului uman si care necesita medicatie psihotropa( Cunostintele dobandite atat de psiholog cat si de psihiatru sunt in principiu aceleasi, una din diferentele dintre ei fiind aceea ca psihologul nu prescrie medicamente.

Read more: Ce este psihiatrul

Adolescentii si etnobotanicele

Adolescentii si etnobotanicele

 

            Adolescenta

          Adolescenta este considerata una dintre cele mai frumoase perioade de dezvoltare din viata unui om. Este o perioada plina de transformari incepand cu cele fizice, sexuale, afectiv-emotionale, intelectuale si terminand cu cele socio-spirituale.

In adolescenta transformarile sexuale incepute in perioada pubertatii ating maturitatea, asa cum dezvoltarea inteligentei  atinge-tot acum- cotele ei maxime.

Este o varsta a cautarilor, a planurilor marete , a experimentarilor de tot felul, a stabilirii identitatii de sine si a marilor intrebari: “cine sunt eu?;  care este rostul meu in viata ?; pe ce drum sa merg?; ce vreau de la viata?” etc.

Read more: Adolescentii si etnobotanicele

Page 3 of 3

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top