Articole

Adolescentii si etnobotanicele

 

            Adolescenta

          Adolescenta este considerata una dintre cele mai frumoase perioade de dezvoltare din viata unui om. Este o perioada plina de transformari incepand cu cele fizice, sexuale, afectiv-emotionale, intelectuale si terminand cu cele socio-spirituale.

In adolescenta transformarile sexuale incepute in perioada pubertatii ating maturitatea, asa cum dezvoltarea inteligentei  atinge-tot acum- cotele ei maxime.

Este o varsta a cautarilor, a planurilor marete , a experimentarilor de tot felul, a stabilirii identitatii de sine si a marilor intrebari: “cine sunt eu?;  care este rostul meu in viata ?; pe ce drum sa merg?; ce vreau de la viata?” etc.

 

Nu o sa descriu riguros si in totalitate aceasta perioada, deoarece scopul articolului -asa cum spune si titlul-,  este altul. Cu siguranta, in articolele ce vor urma la un moment dat o sa abordez si alte probleme ce tin de adolescenta, cum ar fi: sexualitatea si bolile venerice la adolescenti, suicidul in randul adolescentilor etc.

Pe cat este de frumoasa aceasta perioada , pe atat de dificila se dovedeste a fi; si o sa vedeti de ce.

Drogurile exista de foarte mult timp, iar la inceput erau folosite chiar in scop medical si terapeutic; insusi marele psihanalist  Sigmund Freud fuma marijuana si hasis.

Ce sunt etnobotanicele?

“Drogurile ” asupra carora vom poposi in cele ce urmeaza sunt asa-zisele “etnobotanice”, o gaselnita  pur romaneasca folosita pentru a denumi o mixtura ciudata de diferite ierburi puse la gramada si a caror efecte sunt dintre cele mai groaznice.

Aceste mizerii numite” droguri usoare” indraznesc sa spun ca sunt mult mai periculoase decat drogul clasic, deoarece ele  sunt facute dupa ureche, fara un control riguros, iar  efectele lor nu trebuie sa le mai detaliez eu, deoarece de asta se ocupa mass media aproape in fiecare zi. Sunt pline canalele de stiri despre adolescenti ajunsi in urgentele spitalelor in diferite stadii de coma, cu tentative de suicid, unii chiar decedati.

Ele se doresc a fi, asa cum spune si numele,  ETNO, adica plante din flora locala, autohtona. Nimic mai fals; in realitate numai Dumnezeu  stie de unde sunt culese si ulterior procesate.Aceste etnobotanice au o compozitie chimica ambigua si greu de detectat in laboratoarele de specialitate si de aceea si efectele lor sunt dintre cele mai dezastruoase si imprevizibile.

Care este legatura dintre adolescenti  si etnobotanice?

Legatura este una  simpla: adolescentii sunt principalii consumatori .Cine sunt principalii clienti?  Intr-o societate plina de varii probleme de ordin material si social, adolescentii care provin din familii dezorganizate  sau instarite, dar care nu isi mai gasesc timpul necesar sa comunice cu proprii copii, sunt principalii clienti.

Adolescentii sunt o “specie” aparte care necesita in procesul de ghidare si formare un mare efort,  atat din partea forurilor educationale, adica scoala, cat si din partea parintilor. Un adolescent care provine dintr-o familie nu neaparat dezorganizata, dar cu un mod de educatie rigid, isi va cauta “alinarea” si acceptarea in sanul  anturajului.

De aceea este foarte important pentru parinti sa cunoasca cat mai in detaliu anturajul propriilor copii. Acceptarea in grup a noului venit depinde foarte mult de girul liderului de grup si atunci tanarul pretendent va trebui sa se supuna regulilor grupului. El va trebui sa demonstreze ca merita sa fie primit si ulterior acceptat,  prin practicarea unor obiceiuri teribiliste cum ar fi si consumul de astfel de droguri.

Cheia legaturii dintre adolescent si aceste droguri este chiar SPECULAREA UNOR TRASATURI CARACTERISTICE ADOLESCENTEI, si anume: nonconformismul, razvratirea, conditia de a fi cool etc. Exemplu: “ bai, daca nu faci asta, esti varza si nu meriti sa stai cu noi”.

In acest caz, tanarul dornic de a experimenta noi lucruri si impins de presiunea anturajului, cade fara sa isi dea seama intr-o mare capcana a caror consecinte ulterioare sunt de cele mai multe ori dramatice.

Ce este de facut?

Cazul ideal este-bineinteles- sa nu se ajunga aici. Preventia este de departe cea mai buna metoda si aici un rol extrem de important il au institutiile de invatamant. Aceasta propozitie suna un pic utopic deoarece stie toata lumea cum functioneaza scoala in Romania, adica deficitar. PE NIMENI NU INTERESEAZA DE NIMENI.

Si atunci ce e de facut? Sarcina cea mai grea o au tot bietii parinti. Ei, adica parintii, ar trebui sa duca preventiv tanarul adolescent sa viziteze sectii de dezintoxicare, in felul acesta adolescentul poate sa vada cu ochii lui cum arata niste fiinte umane demne de mila care au ajuns intr-o stare execrabila datorita acestor mizerii numite etnobotanice. Poate impactul va fi atat de brutal, incat tanarul se va gandi de zece ori inainte de a avea macar curiozitatea sa incerce asa ceva.

Tot ei, parintii, au datoria primordiala sa citeasca si sa incerce sa-i inteleaga  pe adolescenti din punct de vedere psihologic, sa le inteleaga nevoile specifice varstei si sa vina in intampinarea lor cu blandete si fara critica excesiva.

Psihoterapia adictiilor(dependentelor) de  etnobotanice

Odata ajunsi in stadiul de consumatori si dependenti, adolescentii  se afla in fata unei fabuloase provocari, adica recuperarea. Cum spuneam si la inceput, ideal este sa previi.

Psihoterapia adictiilor in general,  este extrem de greoaie si chiar daca este incheiata cu succes, NIMENI nu va garanta ca nu vor exista recaderi ulterioare.

Mie personal imi place sa spun lucrurilor pe nume si nu ma erijez in specialistul complet. Acest articol a reprezentat  o mare provocare pentru mine. Am incercat, ca de obicei,  sa surprind  esentialul fara a pierde din vedere nuantele problemei. In calitate de psihoterapeut,  cand am de a face cu astfel de cazuri,  sunt extrem de precaut si tratez problema cu maxima responsabilitate.

In finalul articolului mai adaug faptul ca psihoterapia adictiilor(dependentelor) fie ele de alcool, tutun sau droguri,  este o treaba delicata si care necesita o pregatire adecvata , riguroasa si mai ales responsabila din partea psihoterapeutilor.

Nu vreau prin asta  sa demoralizez   oamenii care au nevoie de ajutor in problema dependentelor,  dar am vrut  ca cei care citesc acest articol sa aiba o imagine cat mai clara asupra pericolului consumului de droguri, precum si asupra procesului terapeutic de recuperare.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top