Articole

Conflictul in cuplu

Conflictul in cuplu

 

Conflicte, in general, au existat de cand lumea si vor continua sa existe din varii motive, indiferent ca ne place sau nu; asa ca, bineinteles  nici cuplurile alcatuite din parteneri casatoriti sau nu, nu vor face exceptie.

Plecand de la premiza ca noi oamenii suntem entitati bio-psiho-sociale care interrelationam, ar fi culmea sa fim tot timpul de acord cu parerile, opiniile celuilalt. De ce? pentru ca- din fericire- nu suntem identici unul cu celalalt, ci fiecare suntem unici in felul nostru.Problema nu este aparitia sau existenta conflictului in cuplu, ci managerierea cu succes a respectivului conflict.Termenul de conflict in cuplu poate capata si denumiri mult mai specifice, cum ar fi: momente de criza, stres sau distres marital etc.

 

Cu prilejul acestui articol mi-am propus o abordare un pic altfel, si anume din perspectiva anumitor “scheme” si cauze care saboteaza relatia de cuplu din interior; de exemplu:

“Efectul - reduta”. Acest efect este intalnit cu precadere la barbati, el (adica efectul) facand parte din mostenirea antropologica de acum multe mii de ani, atunci cand barbatul era prin excelenta vanator si trebuia sa asigure hrana familiei.

 Cum “actioneaza” acest efect?. La debutul relatiei, barbatii fac totul pentru a impresiona partenera (“reduta”), iar atunci cand “reduta” a fost cucerita, ei considera acest lucru ca fiind de ajuns, nu considera  ca mai trebuie facut ceva in cadrul relatiei de cuplu. Avantajul major pe care il resimte barbatul este acela de confort emotional. Imbratisand un astfel de comportament in cuplu, dezavantajele sunt multiple si extrem de nocive;ele au ca drept rezultanta aparitia faimoasei monotonii in cuplu .

La femei acest efect actioneaza un pic altfel, in sensul ca unele femei- si aici ma refer in mod expres la femeia de tip “gospodina la locul ei”- dupa ce au cucerit “reduta”(partenerul),  cred ca se pot neglija , incep sa nu le mai intereseze prea mult aspectul lor fizic, se ingrasa etc.Care este “scuza” acestui tip de femeie?ea considera ca partenerul -daca o iubeste- trebuie sa treaca peste toate aceste neajunsuri. Acest mod de gandire este insa unul destul de periculos. De ce? pentru ca uneori noi, barbatii, obisnuim sa gandim cu “creierul cel mic”, iar partenera pierde din vedere acest aspect, in timp ce “concurenta” nu doarme niciodata iar in multe situatii se poate ajunge pana la a-i “fura” barbatul.

“Efectul tip ceasornic” Acest tip de efect se intalneste in egala masura la ambele sexe si este caracterizat de faptul ca atunci cand apar conflicte, partenerii nu fac altceva decat sa-si reproseze reciproc si la nesfarsit diverse aspecte ale relatiei. Fiecare  partener este centrat pe greselile celuilalt, fiecare cauta vina celuilalt si in acest fel nimic nu se schimba in bine, ci doar se intretine si perpetueaza un cerc vicios, cu alte cuvinte  relatia este exact ca un ceas care deja are o problema de functionare si merge prost. Acest ceas, daca nu va fi reparat, va continua sa mearga din ce in ce mai prost pana intr-un final, cand va sfarsi prin a se bloca definitiv; tot asa va ajunge si relatia in cauza sa intre in colaps.

Mai mult decat atat, unele cupluri orgolioase nu fac altceva decat sa astepte la nesfarsit ca celalalt sa se schimbe, ori, in relatia de cuplu, orgoliul si mandria nu prea aduc nimic bun.

Vreau ca cititorii sa incerce sa-si imagineze pe cat posibil un mecanism de ceas, unul cu multe axuri si multe rotite dintate interconectate. Daca un singur ax, o singura rotita nu functioneaza cum trebuie, per total tot ceasul nu va merge cum trebuie. Cam asa suntem si noi oamenii din punct de vedere  fizic si mental: este de ajuns ca o mica parte din noi sa scartaie si atunci intreg sistemul are abateri.

Bineinteles ca ar mai fi multe de spus in afara de cele scrise mai sus, (care au un caracter general) ,dar fiecare cuplu  are particularitatile  si problemele lui si in functie de acestea se impune o analiza atenta, concomitent cu o diagnoza pe masura, precum si alcatuirea unor planuri personalizate de interventie psihoterapeutica in cadrul cabinetului. Succes!

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top