Articole

Depresia

               Ce este depresia?

              Aceasta tulburare  poate fi definita- in sensul cel mai general- ca fiind o stare care pleaca de la o tristete moderata pana la o tristete de intensitate maxima, denumita  episod depresiv major.

             Depresia poate fi intalnita la toate varstele incepand cu copiii si terminand cu persoanele varstnice. In general, oamenii traverseaza pe parcursul vietii multiple situatii stresante cum ar fi: pierderea unei persoane dragi(decese), divorturi, pierderea locului de munca, despartirea de persoana iubita, esecul scolar si multe alte situatii pe care unii oameni le considera ca fiind insurmontabile si intolerabile. In multe din situatiile de mai sus unii oameni aleg si chiar reusesc sa treaca peste ele cu destula usurinta, acestia avand o structura de personalitate mai solida. Bineinteles ca in acest proces, respectivii oameni traiesc si sentimente de tristete, frustrare dar, moderate. Problema intervine atunci cand oamenii incep sa traiasca aceste sentimente disproportionat in raport cu situatiile create iar de aici pana la instalarea depresiei nu mai este decat un pas.

 

De cate feluri poate fi depresia?

          Intr-o  o clasificare grosiera, depresia se poate imparti in : depresie endogena(este acea depresie pentru care nu se cunoaste nicio cauza determinanta) si depresia reactiva(a caror cauze survin de obicei in urma unor evenimente stresante de peste zi).

         Simptomele unei depresii autentice se manifesta de regula in trei/patru sfere si anume: cognitive, comportamentale, motivationale si somatice.

         In sfera cognitiva subiectul are dificultati de concentrare, de memorie, apar sentimente de culpabilitate , ganduri suicidare de tipul: ‘’viata nu merita traita, eu nu merit sa traiesc’’ etc.

          In sferele comportamental/motivationale subiectul isi diminueaza  activitatea sociala, (tinde sa se izoleze), activitatile cotidiene il extenueaza(lentoare psihomotorie), concomitent cu pierderea placerii si interesului pentru aproape orice gen de activitate.Ex: “ nu am chef sa fac nimic”

         In sfera somatica subiectul prezinta insomnie, scadere in greutate datorata faptului ca o data cu pierderea placerii se pierde si interesul pentru a manca; lipsa energiei sau fatigabilitatea(oboseala) reprezinta de asemenea un simptom clar al depresiei.

         In cazuri extreme, toate aceste simptome enumerate mai sus pot creste foarte mult in intensitate, ajungandu-se la ce am precizat in debutul articolului si anume la episodul depresiv major.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top