Articole

Dragostea, un sentiment inaltator sau un concept perimat

 

                                                                         “Daca dragoste nu e…, NIMIC nu e”. Marin Preda

Mai este AZI  dragostea considerata un sentiment sublim in lumea in care traim? Sau omul s-a golit de tot ce avea mai uman in el sub presiunea banului?Sunt, evident, intrebari retorice.

Dragostea este un sentiment hipercomplex care nu poate fi redus la satisfactiile de moment ale unui act sexual.  Adevarata armonie in dragoste rezida din intelegerea si increderea reciproca din partea ambilor parteneri, din dovezile de atentie si tandrete, din afectele si gandurile curate si alese, din compatibilitatea principiilor si idealurilor de viata. Daca toate aceste elemente nu sunt prezente, nu se prea poate vorbi de dragoste, ci doar de ideea de dragoste. Elementele amintite mai sus fac  dragostea sa capete un rol inaltator si creator, iar in final sa conduca la sublimarea spiritului.

 

Sub influenta acestui sentiment hipercomplex oamenii pot deveni mai buni, mai generosi, mai iertatori, prin iubire ei invata sa aiba incredere in ei si in ceilalti. Sub influenta dragostei adevarate omul a reusit de-a lungul timpului niste performante absolut remarcabile in domeniul artelor.

Si ca sa  dau un exemplu, dupa parerea mea iubirea (dragostea) a atins apogeul in perioada renascentista, cu precadere in Italia, poate cea mai frumoasa tara din lume. Din acea perioada si pana astazi omenirea pastreaza cele mai multe si mai frumoase creatii  in aproape orice domeniu- practic daca ne-ar vizita acum o civilizatie extraterestra, acele creatii din acea epoca ar constitui cartea de vizita a omenirii.

Noi, oamenii, suntem de regula o suma de calitati si defecte. Calitatile si defectele unui om se reflecta in tot si toate, dar poate ca niciuna dintre ele nu oglindeste cu mai multa acuratete calitatile sufletesti decat patternul comportamental in dragoste.

Pe de alta parte, in dragoste toti gasim de fapt ceea ce oferim sau cautam intr-un fel sau altul. Atunci cand transformam dragostea in “mobilul” atingerii unor scopuri marunte, efemere si de suprafata, nu ar mai trebui  sa ne mire faptul ca primim exact ceea ce oferim.

O dragoste  neverosimila si egoista n-ar mai trebui sa insele pe nimeni  si cu toate acestea,  creduli sunt multi, din nefericire. Intr-o astfel de “dragoste” cel/cea  care o crediteaza atribuie  celui/celei de langa el/ea  asa-zise calitati care in realitate nu exista; a-i trece cu vederea partenerului/partenerei defecte flagrante inseamna a te indragosti de fapt  de o falsa imagine si a ajunge sa iubesti o himera hranita doar de propria ta imaginatie; intr-un cuvant, asta nu e dragoste, e OBSESIE.

 

Dragoste la prima vedere

Cunoastem cu totii cazuri de oameni de diferite varste care au suferit deceptii in dragoste, dar in general ele, deceptiile, sunt mult mai frecvente la adolescenti. In aceasta perioada, lipsa de experienta coroborata cu o insuficienta maturitate emotionala si explozia hormonala caracteristica varstei fac din  tineri  tinte vulnerabile. Ei se indragostesc usor la prima vedere si de multe ori deceptiile nu intarzie sa apara. Pana la urma este si acesta un “hop” in calea devenirii, cu plusuri si minusuri, cu urcusuri si coborasuri; reprezinta doar o faza de tranzitie in viata unui om .

Cum sa ne protejam emotional?

Trebuie admis faptul ca la inceput aproape  totul se reduce la o atractie fizica; dragostea profunda e o chestiune de durata care apare ulterior si totusi, odata ce ne-am indragostit sa spunem, de o persoana nepotrivita, mai putem da inapoi? Eu cred ca da. Cum? urmarind evolutia relatiei pas cu pas si incercand sa fim cat mai rationali posibil. Unii ar zice ca e usor sa “dai din gura” atunci cand nu esti implicat. Asa e, cam au dreptate, dar dupa parerea mea dragostea adevarata este aceea care imbina armonios ratiunea cu simtamintele inimii, pentru ca altfel, daca iubim doar cu inima putem fi “tarati” usor in haul deziluziilor de tot felul de persoane care in “numele” unei inchipuite  iubiri  nu vor intarzia sa profite(sa santajeze emotional, sa ameninte cu sinuciderea atunci cand simt ca vor fi parasite etc).

Multe persoane versate folosesc diverse “masti sociale” pentru a crea impresii adecvate, in functie de scopul vizat. Partea buna e ca la un moment dat, cand considera ca detin suficient control emotional asupra “victimei”, inceteaza sa se mai prefaca si acesta este un moment propice sa vedem cu cine avem de-a face cu adevarat. E momentul care presupune ceva tarie in a renunta la falsul idol. Unii aleg sa rupa acest gen de relatie care nu are niciun viitor, altii nu. Chestiune de alegeri. Indiferent ce alegem, e bine sa ne asumam si consecintele alegerii; unii se complac  in relatii promiscue si nu-si asuma si consecintele, cotinuand sa se planga la nesfarsit.

Cu toate acestea pot cei lipsiti de experienta sa se orienteze rapid asupra calitatilor morale si defectelor pe care le are o persoana? Intorcandu-ma din nou la ratiune, as spune ca da.Cum ?

Niciun om, oricat de abil si versat ar fi, nu  poate sa se prefaca la nesfarsit si atunci, urmarind constant modul sau de comportament, limbajul utilizat, respectul fata de sine si fata de cei din jur, modul echilibrat (sau nu) de manifestare a gandurilor si sentimentelor-toate acestea reprezinta repere sigure care ne-ar putea ajuta sa  luam decizii corecte.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top