Articole

Fericirea noastra cea de toate zilele

 

Noi,  oamenii,  intelegem si vedem fericirea in moduri diferite.Nu o sa caut sa pledez acum  in favoarea conceptului de fericire in sens filosofic sau religios, deoarece ar fi un pic nerealist. Acestea sunt deziderate pe care putini oameni isi propun sa le atinga, datorita faptului ca sunt foarte  complexe. Cei foarte putini care isi propun asa ceva sunt,  dupa parerea mea,  oameni cu totul speciali, dedicati unor scopuri inalte, oameni cu un profil psiho-moral deosebit.

 

Noi, ceilalti, ne limitam la a vedea fericirea in sens mai larg, mai putin riguros.

Unde cautam fericirea?

Nu exista om in lumea asta care sa-si doreasca sa fie nefericit,  toti oamenii, fara exceptie,  isi doresc sa fie fericiti, numai ca faptul ca isi DORESC asta,  nu este  si suficient.

Nu intamplator am scris cuvantul “doresc” folosind majuscule. El este poate cea mai mare capcana in care cadem de-a lungul vietii. De la nastere si pana murim nu contenim sa ne dorim o gramada de lucruri,  dar faptul ca ni le dorim, asta nu inseamna ca si trebuie cu necesitate sa se intample, nu este de ajuns doar sa ne dorim. Cam asa este si cu fericirea. Cand ne nastem,  nu ne garanteaza absolut nimeni ca vom fi frumosi, sanatosi, bogati si/sau fericiti.

Cum spuneam,  acest cuvant- “DORESC”-,  asociat cu un altul(dar nu obligatoriu), si anume “TREBUIE” (cu necesitate,  cu orice pret),  reprezinta  in mare masura sursa tuturor nefericirilor, esecurilor si dezamagirilor noastre.

De aceea,  toate scopurile si dorintele pe care ni le fixam pe parcursul vietii ar fi de dorit sa le formulam in termeni realisti,flexibili, si realizabili si nu in termeni rigizi si absolutisti. Sa nu uitam ca nimic in lumea asta NU TREBUIE  CU NECESITATE SA SE INTAMPLE.  Bineinteles ca asta nu inseamna ca vom sta cu mainile in san si nu vom face nimic,  ci doar vom  astepta,  NU. Avem libertatea sa ne fixam obiective, scopuri, sa facem planuri de viitor si sa  facem  tot ce tine de noi si tot ce este omeneste posibil DAR  daca ele nu se vor  realiza asa cum ne-am propus,  asta nu insemna ca intram in depresie de exemplu,  sau ca suntem niste oameni lipsiti de valoare sau nefericiti,etc. Sa nu uitam ca in viata lucrurile nu ies intotdeauna cum vrem noi,  oricat de mult ne-am dori asta.

In concluzie fa tot ceea ce tine de tine sa schimbi un lucru sau un aspect important din viata ta iar daca totusi nu se poate, ACCEPTA  si mergi mai departe. Nicio schimbare autentica nu se va produce fara ACCEPTARE. Tot ea, acceptarea reprezinta si frana care ne impiedica sa ne rupem de trecut . Fara sa acceptam si sa iertam nu putem merge mai departe in viata, ramanem vesnic “legati” la ochi si implicit nefericiti. Si inca ceva, schimbarea trebuie sa vina intodeauna din interiorul nostru, si nu sa asteptam  iluzoriu sa se schimbe lumea, guvernul, vecinii, iubita etc, altfel o sa traim o dulce si amara iluzie.

Unii  inteleg ca a fi fericit este echivalent cu a fi bogat sau foarte bogat. Nimic mai fals. In acest caz va las pe voi sa va raspundeti singuri la intrebari de genul: de ce  foarte multi oameni putred de bogati se sinucid anual in intreaga lume? Ce le mai lipseste? Aparent au tot ce isi pot dori de la viata si totusi, se pare ca nu. Personal,  cred ca acestia sunt niste oameni profund nefericiti si singuri in propria lor viata, deci banul lor nu le poate garanta chiar tot, cu atat mai putin fericirea.

Altii muncesc atat de mult incat nici nu baga de seama cand le trece viata;unii se imbolnavesc in goana lor dupa imbogatire si  ar da si o avere fabuloasa ca sa mai fie din nou sanatosi.  Vedeti, aici e paradoxul.

Ce ne surprinde cel mai mult la oameni?

ca isi pierd sanatatea pentru a face bani.., iar apoi isi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea …, ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait…, un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin”-  Octavian Paler, Memorii.

Sursele fericirii adevarate

Pana acum am vazut ce nu este si unde nu trebuie sa cautam fericirea. Pana la urma unde ar putea fi cautata? Pai, cum ar spune si altii, in lucrurile simple, atat de simple incat multi dintre noi ajungem  sa nu le luam in seama o viata intreaga.

In societatea capitalista in care traim- o societate dura, cu propriile reguli la fel de dure-, oamenii au ajuns sa fie mici robotei care au in fiecare zi un traseu bine stabilit intre casa si job. Ca sa vedem asta,  e de ajuns sa privim locuitorii capitalei. Sunt oameni tot timpul grabiti, dar mai ales tristi. Sunt atat de tristi unii dintre ei,  incat, daca  cineva le-ar spune  sa observe si sa se bucure de lucrurile simple din jurul lor, probabil ca l-ar injura in pragmatismul care-i caracterizeaza.

Fericirea adevarata poate fi gasita, oricat de greu ar parea,  atunci cand invatam sa ne bucuram cu adevarat si din suflet de lucrurile simple, de natura, de o zi insorita etc.  Poate cea mai mare sursa a fericirii o constituie IUBIREA, cu toate consecintele benefice ce decurg de aici. Atunci cand iubim cu adevarat, deci neegoist,  suntem toleranti, iertatori, non-evaluatori,necritici,buni, veseli, atat de veseli incat radem din toata inima si niciun obstacol nu mai pare imposibil de depasit.

Atata timp cat unii oamenii vor continua sa puna nevoile materiale(in principal banul) pe primul loc, iar sanatatea, linistea sufleteasca, iubirea,valorile spirituale, pe ultimul loc, cu siguranta nu vor atinge fericirea niciodata,  iar viata lor va fi doar una “plina” si indestulatoare trupeste,  dar goala sufleteste.

In concluzie e la indemana oricui sa poata fi fericit, pentru unii e chiar simplu si ajung sa fie fericiti, pentru altii e foarte greu poate chiar imposibil, dar un lucru e clar si anume ca TOTUL DEPINDE DE NOI.

NICIODATA NU E PREA TARZIU SA FIM FERICITI, IMPORTANT E SA VREM SA  FIM

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top