Articole

Fobiile

Fobiile

 

                 Ce sunt fobiile?

        Fobiile pot fi definite ca fiind niste frici, temeri  irationale in legatura cu diverse obiecte, animale; situatii care  sunt nepericuloase in general dar care, totusi, determina pacientii fobici sa le evite, desi multi dintre ei constientizeaza ca acestea nu reprezinta niciun pericol.

Fobiile  fac parte si ele, cum spuneam si intr-un articol precedent, din marea familie a tulburarilor anxioase. Diferenta dintre, de exemplu,  anxietatea generalizata  si fobii este urmatoarea: prima este definita drept o teama, o frica exagerata in absenta unui obiect anume , in timp ce  fobiile  reprezinta teama sau frica de un obiect bine determinat; exemplu: frica/teama de inaltime,  apa, dentist, avion, injectii, obiecte ascutite, automobile, animale(caini,pisici, serpi, sobolani, insecte etc) sau frica de anumite spatii inguste cum ar fi ascensorul, aceasta frica numindu-se claustrofobie.  Alte tulburari fobice care pun mari probleme sunt fobia sociala si agorafobia; fobiile sunt destul de multe(la acest capitol literatura de specialitate nu duce deloc lipsa de imaginatie), dar toate la vremea lor.

 

In acest articol voi aborda doar fobiile simple, pentru ca sunt cel mai des intalnite. In cazul fobiilor enumerate mai sus, nu o sa ma apuc sa le detaliez pe fiecare in parte, voi incerca sa explic doar mecanismele de formare si mentinere a lor,  deoarece  aceste mecanisme sunt comune tuturor fobiilor.

Simptomele fobiilor

In general, simptomatologia fobiilor se manifesta in plan fiziologic prin: ritm cardiac si respirator accelerat, tremur, transpiratie, senzatii de greata etc.

In plan comportamental, fobicii au tendinta de blocaj sau fuga in fata “potentialului pericol”.

In plan cognitiv apar distorsiuni si ganduri negative de tipul: “ nu pun mana pe animalul x pentru ca ma va musca(valabil in confruntarea cu animalele);se va prabusi avionul daca se clatina( atunci cand sunt turbulente) etc. De fapt, toate astea reprezinta interpretari catastrofice  ale diferitelor situatii de viata care sunt cat se poate de obisniute, ele(interpretarile) neavand nicio baza logica .

Exista situatii particulare- atunci cand oamenii(fie  ei fobici sau nu) sufera diverse  accidente( auto sau de alta natura), acestea au darul de a intari, a mentine si a amplifica anxietatea anticipatorie a fobicilor; chiar si o singura situatie tinde sa se extinda si sa fie folosita drept justificare in intreg spectrul vietii cotidiene.

O alta situatie particulara responsabila de formarea unor fobii, in special a celor care vizeaza animalele si insectele,  isi are debutul in copilarie,  atunci cand unii parinti hiperprotectivi inoculeaza in mintea copiilor ideea conform careia unele animalele sunt periculoase, ca nu este bine sa  puna mana  sau sa se joace cu ele,  deoarece acestea ii vor musca, intepa, zgaria, sau chiar ar putea sa-i omoare(daca este sa mergem pana la absurd).

Multi dintre acesti parinti o fac in mod inconstient, altii o fac fiind perfect constienti si dintr-o grija exagerata precum si un soi de comoditate(e mai usor sa supraveghezi un copil daca restrangi aria lui de manifestare). Acest gen de parinti nici nu au idee cat de mult rau le  fac propriilor copii  privandu-i de bucuria de a descoperi si a experimenta lumea (chiar si  cea animala), pe de o parte, iar pe de alta parte  sadind in mintea celor mici conceptul de” pericol inchipuit”. Bineinteles ca asta nu inseamna ca trebuie sa lasam copiii sa se joace cu un tigru, dar de la tigru  pana la o banala oaie sau un biet catelus ,de exemplu, e o cale infinit de lunga.

Una peste alta,  un lucru e cert si anume ca toate simptomele enumerate mai sus au drept consecinta reactii de evitare, emotii negative si astfel se instaureaza un cerc vicios care mentine problema.

Pana la urma stiti cum e cu fobiile astea ? ele ii transforma pe oameni in niste detinuti care merg tarandu-si bila legata de picior, adica fobiile incapaciteaza, limiteaza, incetinesc si constrang individul in viata de zi cu zi. Ele creaza”propria inchisoare “ care in diverse situatii “securizeaza” pacientul in multiplele interactiuni cu lumea. Unii aleg sa rupa “lanturile” si sa ceara ajutor, altii  NU; vedeti? iar ne intoarcem la alegeri.

Nu spune nimeni ca viata pacientilor anxiosi sau fobici este usoara sau ca ei isi doresc cu ardoare ca lucrurile sa stea astfel, doar ca uneori nu trebuie decat putin curaj in a vrea sa scapi de acea inchisoare(a propriilor constrangeri) si brusc viata va deveni alta- cu siguranta una mai libera.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top