Articole

Psihologia in Romania

Psihologia in Romania

 

Scurt istoric

Dupa mai bine de 20 de ani de la  Revolutie, psihologia continua sa fie un un domeniu destul de putin cunoscut pentru majoritatea oamenilor, iar de  unii considerat  chiar subiect  tabu.

Nu am sa fac acum o istorie despre aceasta stiinta deoarece nu ar fi de interes general, o sa precizez doar faptul ca s-a desprins la un  moment dat din Filozofie , o alta stiinta cu radacini in antichitate.

 

In societatile  occidentale psihologia s-a bucurat de foarte multa atentie  deoarece si contextul social,ecomomic si politic a permis  acest lucru,  spre deosebire de societatea noastra care a fost destul de ermetica si restrictiva mai ales inainte de ’89.

Dupa aceasta perioada, lucrurile s-au mai schimbat in societatea noastra aflata in vesnica tranzitie, dar destul de greoi, pentru ca acest fascinant domeniu nu a fost si nu este nici in prezent suficient de mediatizat . Aceasta stare de lucruri si-a pus amprenta in primul rand in perceptia mentalului colectiv lasand in urma o prapastie imensa intre om si stiinta.

Chiar  si astazi, multi oameni, cand aud de psiholog, il confunda cu psihiatrul  care-asa cum am mai spus, ii trateaza pe cei  cu tulburari grave sau mai putin grave. Nu am sa insist asupra acestei  delimitari conceptuale,  deoarece am facut-o deja.

In ziua de azi destul de putini oameni apeleaza la serviciile unui psiholog si atunci cand o fac, se limiteaza la diverse avize, evaluari etc pe care le impun unele institutii,;de exemplu:avizul psihologic pentru scoala de soferi, permis de port- arma , permis de lucru la inaltime, fisa de angajare etc.

Cand vine vorba de consilierea psihologica a relatiilor de cuplu sau psihoterapia  diverselor probleme care pun ele insele piedici in dezvoltarea armonioasa a individului si a calitatii vietii in general,  oamenii devin brusc reticenti. Acest lucru este perfect de inteles deoarece nu a fost, cum spuneam si mai inainte, creat cadrul necesar unei mediatizari si implementari corecte in ceea ce priveste acest domeniu al psihologiei.

Pana ce aceasta perceptie cel putin rezervata a individului din societatea noastra nu va fi schimbata intr-o apreciere corecta- si aici datoria primordiala o au toate institutiile de invatamant-,  lucrurile vor continua, din nefericire,  sa mearga prost si vom avea in continuare multe cazuri de divorturi premature, adolescenti debusolati si neintelesi, copii nefericiti in propriile familii, actiuni suicidare si foarte multi oameni care vor crede in iluzia ca sunt in stare sa isi rezolve singuri problemele.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top