Cabinet individual de psihologie Marius Macaneata

Psihoterapia de cuplu se centreaza pe 2 aspecte importante:

1. Interventiile terapeutice pentru cuplurile care se afla in stres relational.

2. Programe de preventie pentru cuplurile care risca sa intre intr-o faza de distres marital.

                     Ce este psihoterapia comportamentala de cuplu?

         Psihoterapia comportamentala de cuplu se bazeaza pe teoria invatarii sociale si priveste satisfactia si distresul marital in termeni de intarire pozitiva. Un cuplu este satisfacut daca, in relatia lor, raportul dintre intarirea pozitiva si pedeapsa este pozitiv si nu este satisfacut daca acest raport este negativ. Cuplurile se unesc datorita intaririi pozitive reciproce pe care cei doi parteneri si-o furnizeaza unul altuia. Cu timpul, aceasta intarire pozitiva mutuala scade datorita obisnuintei. Cu cat cuplurile sunt expuse diferentelor individuale, dealtfel inevitabile dintre cei doi parteneri, cu atat acestia sunt mai predispusi sa intre in certuri care cresc pedeapsa mutuala si scad intarirea pozitiva.

Pentru a remedia aceasta situatie, adeptii psihoterapiei comportamentale de cuplu incearca sa ridice nivelul schimburilor de intarire pozitiva dintre membrii cuplului, ii invata pe acestia tehnici de comunicare eficienta si de rezolvare a problemelor care sa-i ajute sa faca fata diferentelor dintre ei intr-o maniera constructiva si astfel sa minimalizeze pedeapsa si sa maximizeze intarirea pozitiva.

Care sunt cele mai importante tehnici utilizate de terapeuti?

Cele mai importante tehnici utilizate de terapeutii adepti ai acestei miscari sunt:

1. Schimbul comportamental –psihoterapeutul ajuta cuplul sa identifice care sunt acele acte pozitive pe care le pot face unul pentru celalalt, ii incurajeaza sa se angajeze in aceste comportamente si ii antreneaza pentru a le fi usor sa-si exprime unul altuia recunostinta adecvata pentru respectivele comportamente.

2. Antrenamentul comunicarii – terapeutul ii invata pe cei doi parteneri sa se exprime fara blamare sau acuzatii si sa utilizeze tehnici de ascultare activa.

3. Antrenamentul rezolvarii de probleme – terapeutul invata cuplul cum sa defineasca explicit problemele, cum sa genereze solutii potentiale la aceste probleme, cum sa negocieze si sa faca compromisuri asupra posibilelor solutii si cum sa implementeze si sa evalueze aceste solutii.

           Ce este psihoterapia cognitiv-comportamentala de cuplu?

          Psihoterapia cognitiv-comportamentala de cuplu este o metoda care a aparut ca reactie la psihoterapia comportamentala de cuplu, in urma argumentelor ridicate de o serie de cercetatori, care sustineau ca intr-o relatie nu conteaza numai comportamentul, ci si interpretarea pe care cei doi parteneri o dau comportamentului. S-a sugerat astfel ideea ca in terapia de cuplu pot fi utilizate strategii de restructurare cognitiva, similare cu cele utilizate in psihoterapia cognitiva individuala.

 Aceste strategii de restructurare cognitiva pot fi utilizate pentru a altera interpretarile nonadaptative pe care cei doi parteneri le atribuie  comportamentului celuilalt.

          Scopul restructurarii cognitive in psihoterapia de cuplu este facilitarea capacitatii partenerilor “de a-si identifica cognitiile care sunt asociate cu dezacordul marital,de a testa validitatea acesor cognitii si de a modifica cognitiile disfunctionale” (Baucom, citat de Christensen, 1999).

          Psihoterapeutii adepti ai psihoterapiei cognitiv-comportamentale de cuplu utilizeaza o serie de strategii de restructurare pentru a modifica diferitele tipuri de cognitii disfunctionale. Daca partenerii utilizeaza termeni ca “intotdeauna” sau “niciodata” pentru a-si descrie unul altuia caracteristicile negative, terapeutul angajeaza cuplul in cautarea unei exceptii care sa le altereze atentia indreptata selectiv spre aspecte negative.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top