Cabinet individual de psihologie Marius Macaneata

Societatea noastra este intr-un stadiu de tranzitie, iar familia, care se acomodeaza intotdeauna cu societatea, se schimba si ea. Insa, din cauza dificultatilor de tranzitie, sarcina psihosociala cea mai importanta – de a-si intretine membrii – a devenit acum mai importanta ca niciodata si, in acelasi timp, parca mai dificila ca oricand. De aceea, s-a simtit nevoia unor demersuri psihoterapeutice care sa vina in intampinarea familiilor cu diverse probleme, pentru ca relatiile dintre membrii acestora sa-si recapete echilibrul dorit.

Ce este psihoterapia de familie?

Psihoterapia familiei este o forma de psihoterapie care implica toti membrii familiei nucleare (de baza) sau ai familiei extinse.

Cand este recomandata psihoterapia de familie?

Psihoterapia de familie este recomandata in urmatoarele situatii:

1.Cand apar probleme intre generatii. Aici intra atat familiile in care parintii si bunicii locuiesc in aceeasi casa, cat si cele compuse din copii si bunici care au grija de acestia.

2.Cand familia deviaza de la normele sociale.

3.Cand membrii apartin unor culturi, religii sau rase diferite.

4.Cand familia transforma pe unul dintre membrii ei in tap ispasitor si solicita terapie individuala pentru acesta.

5.Cand  problemele pacientului identificat par a fi legate inexplicabil de probleme cu alti membri ai familiei.

          Cand NU este recomandata psihoterapia de familie?

Psihoterapia de familie nu este recomandata in urmatoarele situatii:

1.Cand  unul sau ambii parinti sunt psihotici sau au fost diagnosticati cu tulburare de personalitate paranoida sau antisociala.

2.Cand valorile culturale sau religioase ale membrilor sunt opuse sau suspicioase fata de psihoterapie.

3. In cazul in care exista membrii care nu pot participa la sedintele de terapie datorita unor boli sau limitari de natura fizica.

4.Cand sunt  membrii cu o structură de personalitate foarte rigida. In aceste cazuri, persoanele respective risca declansarea unei crize emotionale sau psihologice.

5.Cand membrii nu se pot intalni regulat pentru terapie.

6.In cazul in care familia este instabila sau pe punctul de a se desparti.             

        Care este rolul psihoterapeutului?

Psihoterapia de familie este un tratament de scurta durata , centrat pe rezolvarea unor probleme specifice. In cazul familiilor ce prezinta disfunctionalitati severe, restructurarea acestora se face insa pe termen lung.

Toti membrii familiei si terapeutul  sunt prezenti la toate sedintele. Rolul terapeutului este de a analiza procesul interactiunii si comunicarii familiei ca un intreg. El trebuie sa fie obiectiv, adica sa nu ia partea niciunui membru al familiei. Comentariile si remarcile pe care le fac terapeutii au rolul de a ajuta membrii familiei sa devina constienti de patternurile si structurile disfunctionale ale sistemului familial. De asemenea, ei modeleaza comportamente noi, pe care membrii familiei urmeaza sa le preia si sa le utilizeze in interactiunile dintre ei in timpul sedintelor de  psihoterapie.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top