Articole

Tulburarile anxioase

Tulburarile anxioase

Acest gen de tulburari sunt destul de numeroase, dar voi detalia doar o parte dintre ele si anume pe cel mai des intalnite ca manifestare in zilele noastre.

Anxietatea  generalizata

Ce este anxietatea generalizata?

Lumea in care traim ne expune aproape zilnic la diverse situatii stresante(potential anxiogene), situatii in fata carora ne declaram tensionati, nelinistiti, anxiosi. Aceste trairi nu sunt altceva decat raspunsuri  la stresul cotidian si sunt normale.

 

Anxietatea apare atunci cand, indiferent  de situatiile create, persoanele simt , traiesc stari de tensiune intensa, neliniste exagerata precum  si in alte situatii pe care majoritatea oamenilor le pot controla cu destula usurinta.

In continuare voi incerca sa prezint cat mai concis simptomele  anxietatii generalizate, precum si mecanismele intime cognitive(felul de gandire) ale indivizilor anxiosi.

Care sunt aceste simptome?

Simptomele somatice(corporale, fizice) cel mai des intalnite sunt urmatoarele:oboseala, incapacitatea de relaxare, cefaleea(durerea de cap), ameteala, tensiunea musculara, ritmul cardiac si respirator accelerat, vigilenta permanenta si in exces.

Simptomele cognitive(de gandire):dificultatile de concentrare, grijile excesive si nejustificate in legatura cu aproape orice, gandirea catastrofica.

In cadrul acestei tulburari, oamenii anxiosi considera  nelinistea permanenta care-i  stapaneste ca fiind o modalitate eficace in preventia si controlul pericolului.

Cum gandesc persoanele anxioase?

Schema de gandire cel mai des intalnita este ceva de tipul:” fiind permanent vigilent si in acelasi timp preocupandu-ma de tot si toate inclusiv de viitor, pericolele nu ma pot atinge”, astfel incat pacientul intretine si perpetueaza iluzia unui presupus control al tuturor lucrurilor. Evident ca acest lucru este pe cat de FALS pe atat de ILOGIC .

                                                                           SAU

O alta schema cognitiva(de gandire)distorsionata  la fel de des intalnita, este atunci cand pacientul  reuseste in sfarsit  sa ia o decizie, ea, adica decizia , punandu-l in fata altor mari semne de intrebare de tipul:”am luat in calcul totul?, am prevazut toate consecintele negative  care decurg de aici? etc.

Am cautat sa surprind cat mai concis posibil aspectele ce tin de aceasta  tulburare. Bineinteles ca se pot spune mult mai multe, dar asa cum v-am obisnuit, nu imi place sa scriu articole sterile de pe urma carora sa nu beneficieze nimeni. Scopul este ca oamenii sa inteleaga atat cat trebuie, iar pentru restul existam noi, psihoterapeutii. Cum spuneam in debutul articolului, tulburarile anxioase sunt  numeroase, dar am ales sa tratez acest subiect, deoarece,  din punct de vedere  statistic , aceasta tulburare  afecteaza destul de mult populatia.

Mai precizez faptul ca persoanele anxioase sunt tot timpul centrate pe negativ si in asteptarea pericolului , dar cu ajutor specializat aceasta tulburare poate fi tratata cu succes.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top