Articole

Violenta in randul tinerilor

Violenta in randul tinerilor

       Violenta si actele violente au existat de cand lumea, asta nu mai reprezinta ceva nou pentru nimeni. Este drept ca acum o suta de ani, de exemplu, procentul actelor violente era mult mai scazut fata de perioada actuala.

Cauzele actuale ale comportamentelor violente

Un rol decisiv in promovarea violentei si a actelor violente in prezent il au, fara echivoc, aproape toate canalele TV. Nu trebuie decat sa deschizi televizorul si te trezesti invadat de o multime de emisiuni , telenovele mioritice, filme seriale si artistice cu incarcatura violenta. Nu o sa ma apuc sa dau acum exemple, deoarece  stim exact despre ce e vorba. Bineinteles ca unii “specialisti” ar spune ca toate aceste emisiuni au afisate  “buline” si atentionari asupra gradului, sa-i spunem,” de periculozitate”; de exemplu: “ dupa 14 ani cu acordul parintilor or familia”, “interzis minorilor sub 18 ani”  etc; sau ca oricine e liber sa schimbe canalul, in realitate, nu e chiar asa si o sa vedeti de ce

 

Problema sta in felul urmator:

-    “parintii or familia” nu prea mai au timp sa-si dea acordul, pentru ca in ziua de azi nu-si mai    pot permite luxul sa stea ore la televizor cu copiii, sa selecteze ce e bun si ce e rau iar ulterior sa cenzureze, deoarece trebuie sa MUNCEASCA;  iar cand ajung acasa seara tarziu, obositi si stresati, se duc sa se odihneasca pentru ca a doua zi s-o ia de la capat.

-     se mai pleaca de la premiza sofistica(=rationament gresit intentionat) ca tinerii au intelepciunea necesara de a intelege si a alege  intre ce e bun si ce e rau; FALS. Sa nu uitam ca si daca ar fi asa,  multi dintre tinerii aflati sub presiunea dezvoltarii hormonale si impinsi de curiozitatea rebela si nonconformismul caracteristic varstei,  nu mai au cumpatul necesar de a analiza foarte bine si a gandi in termeni de consecinte.

O alta sursa importanta potential generatoare de comportamente violente o reprezinta jocurile pe calculator. Multe dintre ele au un continut de-a dreptul sangeros. O mare parte dintre copiii si tinerii din ziua de azi petrec foarte mult timp in fata calculatoarelor.

De ce fac ei asta/ de ce au ei nevoie de asa ceva?

pentru a umple un gol(vid) din viata lor

pentru a atrage inconstient atentia asupra nevoilor lor reale

pentru a evita confruntarea cu realitatea concreta.

Pur si simplu, aceasta  reprezinta lumea in care ei  “detin” controlul. Toate astea au drept consecinta  directa depersonalizarea, instrainarea individului de viata reala, autentica.          

Tipurile de violenta

In acest subcapitol o sa trec in revista pe scurt principalele forme/tipuri de violenta, astfel incat oamenii sa le poata diferentia;acestea sunt:           

-violenta domestica este cea care cuprinde totalitatea actelor violente manifestate in interiorul familiilor de baza, nucleare sau in cadrul relatiilor nelegitime(concubinaj) etc

-violenta sexuala se refera la orice tentativa/contact sexual nedorit(viol)

-violenta psihologica reprezinta degradarea permanenta si umilirea partenerei/partenerului, abuzul si/sau santajul emotional  folosit in manipularea si controlul partenerului.

-violenta verbala consta in jigniri si referiri la adresa diferitelor persoane cu scopul de a le umili, santaja, degrada, fapt care are drept scop constient si/sau inconstient scaderea increderii in  fortele proprii si a stimei de sine ale acestora.

In afara cauzelor enumerate mai inainte, mai putem adauga si cauze  de ordin psihologic, cum ar fi:

-intr-o societate plina de neajunsuri, tensiunea psihica acumulata depaseste uneori gradul de suportabilitate, iar atunci multi oameni pur si simplu clacheaza.

-in multe din cazuri, violenta si implicit comportamentele violente sunt invatate si intarite in familiile de provenienta si, as indrazni sa spun, chiar valorizate la nivel micro de catre anturaj, iar la nivel macro de societatea in sine.

       -tinerii copiaza prin imitatie directa asa-zisele modele existente in prezent.

-toleranta la frustrare v.s. toleranta scazuta la frustrare reprezinta alt factor important responsabil pentru comportamentele violente.

-nevoia de stima si recunoastere in cadrul grupului de apartenenta(anturajul)- e mai usor sa inspiri teama decat respect, inteleg unii; “atunci cand nu mai ai argumente logice incepe legea pumnului” Parazitii

-si nu in ultimul rand, traumele fizice dar mai ales psihice suferite de-a lungul vietii sau intr-o anumita perioada, au darul de a dezvolta in individ- sa le spunem generic- anumite raspunsuri si modalitati de a reactiona la un anumit grad de pericol

 

Cert e ca traim intr-o lume dura cu reguli la fel de dure si fiecare om ar fi de dorit(pentru binele sau si al omenirii in extenso) sa aiba grija in primul rand de el insusi, pentru ca, aceasta lume/societate in care fiintam nu va varsa nici macar o lacrima pentru dramele noastre ,si asa a fost dintodeauna. Poate ca in acest articol am fost mai incisiv ca oricand, dar asa cum v-am obisnuit, imi place sa spun lucrurilor pe nume si nu sa ma ascund in spatele unor cuvinte frumoase doar de dragul de a mai posta ceva pe net. Incerc prin tot ceea ce fac sa trag un semnal de alarma asupra multor pericole  care” pandesc dupa colt” si sa ajut asa cum pot eu mai bine.

Si inca ceva: dupa toate cele spuse pana acum, fac o umila recomandare pentru copii, tineri si adulti, si anume sa-si faca timp pentru a viziona un film artistic pe care eu il consider o capodopera a cinematografiei americane; el se numeste “ Poveste din Bronx”, din distributie facand parte un monstru sacru si anume Robert de Niro.

Acest film contine dupa parerea mea un exemplu de psihologie aplicata si viata adevarata.

JOIN OUR MAILING LIST

CONTACT

Pitesti Arges Romania
Tel: 0749. 889. 635
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tag

Scroll to Top